ابوریحان بیرونی دانشمند بزرگ ایرانی فعالیتهای متعدد و ارزشمندی را در زمینهی مهندسی نقشهبرداری و علوم ژئوماتیک به انجام رسانده است، که بسیاری از آنها برای نخستین بار توسط او صورت پذیرفته و تا قرنها اعتبار علمی خود را در جهان محفوظ داشته است. از جمله مهمترین خدمات ارزندهی ابوریحان در این زمینه میتوان به اندازهگیری شعاع و نصفالنهار و محیط زمین، اندازهگیری فاصلهی میان شهرها، بررسی و طراحی قواعد تسطیح و مصورسازی کره و ترسیم نقشه، طراحی روشهای نو برای تهیهی نقشههای جغرافیایی، اندازهگیری مختصات و طول و عرض جغرافیایی شهرهای متعدد، ابداع روش مبنی بر تعیین و اندازهگیری زاویهی انحطاط افق در مساحی، بررسی نهرها و رودها، ساخت کرهی جغرافیایی، ساخت ابزارهای مشاهداتی، بررسی حرکت اجرام سماوی، و مطالعهی گرانش زمین و مرکز ثقل اجرام اشاره کرد.
از سوی دیگر نقش کلیدی و پررنگ مهندسی نقشهبرداری در توسعه و آبادانی کشور از هر حیث، بر هیچکس پوشیده نیست و جایگاه زیربنایی این رشته مهندسی، و ضرورت ارج نهادن بیشتر به آن، ایجاب میکند که یک روز رسمی در تقویم ملی کشور به این رشته اختصاص یابد. در این صورت امکان برگزاری مراسمهای گرامیداشت رسمی توسط نهادهای صنفی و حرفهای و دانشگاهی در طی هفتهی دربردارندهی این روز نیز با شرایط بهتری میسر خواهد گردید، و فضا برای معرفی شاخههای مختلف علوم ژئوماتیک و مهندسی نقشهبرداری، که هریک بهتنهایی اهمیت تعیینکننده دارند، فراهمتر میگردد.
شرکت تجهیزات کاوشگران نوآور (تکنو) نیز از سال ۱۳۹۴ و با همکاری جامعه نقشهبرداران ایران اقدام به تبلیغات و تلاش جهت ثبت ملی این روز در تقویم ملی کشور نموده است و امیدوار است که این روز بهزودی در تقویم ملی کشور عزیزمان ثبت گردد.